pondělí 21. srpna 2017

Co jsem také přečetl_______________ __________Výbuch v podzemním jezeře

Poté, co jsme při cestě Norskem projížděli městečkem Rjukan, musel jsem po návratu domů sáhnout do své knihovny pro útlou publikaci Výbuch v podzemním jezeře, která vyšla začátkem roku 1969 v periodické řadě Magnet vydávané Vydavatelstvím časopisů MNO, n. p.

Poutavá reportáž pojednává o odvážném útoku norských vlastenců – parašutistů na elektrárnu v Rjukanu (události známé z filmu Hrdinové z Telemarku), kde nacisté za války vyráběli strategicky důležitou surovinu – těžkou vodu. Autor se snaží zachytit obraz okupačních let v Norsku a dává nahlédnout do do zákulisí osudových diplomatických a vojenských akcí, které v promyšleném plánu připravovala Hitlerovská třetí říše proti počtem obyvatel nevelkému, ale strategicky významnému království na severu Evropy. A v neposlední řadě vypráví i o událostech kolem vzniku první atomové pumy, v nichž hráli významnou roli nejen fyzikové, ale i špionážní ústředny mnoha zemí.
*  *  *
Autor František Kafka (1909–1991) se narodil v Louňovicích pod Blaníkem, mládí prožil v Divišově, absolvoval Právnickou fakultu UK. V letech 1941–1945 byl vězněn v koncentračních táborech v Polsku. Po osvobození z koncentračního tábora vstoupil do 1. čs. armádního sboru, následně se stal prvním tajemníkem košické vlády a úředníkem ministerstva průmyslu. V roce 1961 odešel po těžké nemoci do invalidního důchodu a začal pracovat jako spisovatel a překladatel, v novinách a časopisech však publikoval již od 2. poloviny 20. let. Ze své cesty po Francii v roce 1946 napsal politicko-kulturní cestopis Barva Paříže, zážitky z okupace zachytil v knize povídek Žíznivá poutnice a v románu Krutá léta. Napsal také detektivky Tajemství emulze, Smrt s feritovou pamětí a Večeře s vrahem.

Žádné komentáře:

Okomentovat