úterý 8. srpna 2017

Co jsem také přečetl___Hrůzná vláda žen

Druhá detektivka ze série příběhů o Mary Russellové, učednici Sherlocka Holmese

Píše se rok 1921, Mary je už starší, čerstvě dovršuje jednadvacet let a přestože se stává bohatou dědičkou, nepřestává se toulat mlžným Londýnem v důmyslném přestrojení. Jedné noci narazí na svoji známou ze studií jménem Veronica a ta ji zavede do Nového chrámu božího, což je sdružení vedené charismatickou Margery Childeovou, sufražetkou s mystickými sklony. 
Když se však mezi stoupenkyněmi odehraje nikoli první ošklivá nehoda, začne Mary zajímat původ bohatství vůdkyně společenství. Na pomoc je přizván i Sherlock Holmes, který stůj co stůj musí zabránit tomu, aby Mary o své peníze přišla... a spolu s nimi taky o svůj život. 
Autorka zdatně vzdává pokoru Arthuru Conanu Doyleovi a přidala ještě snad trošku komorní, ale nesmírně rozvinutý detektivní příběh. Navíc jeho zasazení do ještě usebranější doby těsně po Vánocích, do mlhy, zimy a brzkých večerů, dodává tu pravou holmesovskou atmosféru. Zvláštnůstek a vrtochů nejen ze života Sherlocka Holmese, ale ona je trochu zvláštní i sama Mary, tu najdete hodně. Zvláštní prostředí, zvláštní postavy, zvláštní počasí a posváteční zimní doba, sem tam tu prosakuje vášeň pro dobré jídlo, pro pečené maso s mátovou omáčkou nebo pečenou zeleninu občas i ohyzdný anglický blátivý nákyp.

Žádné komentáře:

Okomentovat