čtvrtek 3. srpna 2017

Zemřel Pavel Kantorek

V 75 letech zemřel kreslíř a přírodovědec prof. RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D.

Narodil v roce 1942 v Olomouci, absolvoval gymnázium v Ostravě a posléze vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Už v 60. letech se zapsal jako vynikající kreslíř a humorista. Jeho kresby v letech 1964 až 1968 pravidelně otiskoval Dikobraz a další humoristické časopisy, ale také třeba Reportér a bulletin HiFi klubu. Za své postavičky schovával politické narážky na tehdejší režim, nejznámější jsou ale kresbičky jeho svérázných myší, koček nebo psů trousících různá moudra či jízlivosti. Anebo třeba manželů a manželek, lékařů a jejich pacientů, vědců či postaviček z české historie. Po odchodu do emigrace u nás jeho kresby nesměly vycházet.
V Torontu si udělal doktorát z fyziky a přednášel o teorii elektromagnetických polí, relativity a kosmologii. Zabýval se holografií a systémem holografického záznamu, podílel se také na vývoji optických vláken.
V Kanadě přispíval do disidentských časopisů, novin a kreslil. Spolupracoval s Josefem Škvoreckým a jeho ženou Zdenou. Jeho karikatury vycházely také v USA, Švýcarsku, Německu nebo v Itálii. Občas hrál s českým souborem v divadle ve Vancouveru. Práce a malování pro něj bylo „všechno“, proto žil sám – nikdy nechtěl děti! 
Po sametové revoluci v roce 1989 se do Česka rád vracel, jezdil do Prahy nebo na chalupu. Pracoval ale v Kanadě, kde byl profesorem na Fakultě inženýrství a aplikovaných věd na Ryersonově univerzitě v Torontu.
*  *  *
Mezi jeho knižní tituly vydané u nás po roce 1999 patří:
Jak přežít manželství (2006)
Jak přežít doktora (2006)
Žoužel a jiné povídky (2007)
Jak přežít práci (2009)
Jak přežít sport (2010)
Jak přežít cokoliv (2010)
Myšky a jiná zvířata (2010)
Kočky a jiná zvířata (2010)
Povídky (2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat