středa 2. srpna 2017

Po naučné stezce - Beskydy (VI)

(předchozí článek Beskydy V)
Po naučné stezce a na Godulu

Ráno to při pohledu z okna vypadá, že se počasí horšilo, obloha není blankytná a sluníčko nemůže prorazit. Když však vyjdeme ven, zjišťujeme, že je nejen teplo, ale hlavně dusno. Jestli přijde déšť nebo bouřka, je otázkou.
Z dolního konce Řeky, těsně před lomem, odbočujeme u dřevěné sochy zbojníka Ondráše doleva a stoupáme nad chatami do lesa. Naučná stezka je na stromech značená kromě obvyklého čtverce se zelenou uhlopříčkou bílým písmenem G (jako Godula), které je někdy vedle značky, jindy nad ní a někdy i samostatně. 
Přicházíme k hotelu Ondráš, který vypadá jako mimo provoz, nikde není človíčka, ale když se  u dveří zajímáme o provozní dobu, jako zázrakem se otevře okénko a můžeme si objednat něco k pití. Majitel říká, že v tyto dny nejenže se nevaří, ale že dal personálu volno, protože v těchto vedrech žádní návštěvníci nechodí. Něco na tom bude, my jsme za celou včerejší túru potkali jednu turistku, dva běžce a pár cyklistů. Sedíme venku a přišly za námi zvědavé kozy, další pobíhají opodál a jsou tu také dva poníci. Turisté žádní...
Po žluté značce, už mimo naučnou stezku, která odbočila doleva, stoupáme na Godulu (738 m), nejsevernejší vrchol Moravskoslezských Beskyd a absolvujeme i odbočku k památníku vzniku první republiky. Stojí v limbovém „parčíku“ založeném Klubem českých turistů v roce 1928 u příležitosti 10. výročí vzniku ČSR:
Od památníku se vracíme na žlutou značku, ale brzy ji opouštíme a neznačenou cestou po severním úbočí Goduly se vracíme. Výhled dnes není nijak daleký, vidíme Nošovice, Hnojník, Komorní Lhotku a pod námi roztroušenou zástavbu s úzkými silničkami mezi poli a zelenými remízky. Střídáme mírné klesání se stoupáním a nakonec přicházíme znovu na naučnou stezku, po které klesáme do Řeky. Túra byla odpočinková, měla asi deset kilometrů a šli jsme ji asi tři a půl hodiny. 
Následující článek Beskydy (VII)

Žádné komentáře:

Okomentovat