pondělí 14. srpna 2017

Přírodní perly západního Norska (IV)

(předchozí článek Přírodní perly západního Norska III)
Túra na Trolltungu neboli Trolí jazyk, známou norskou atrakci, jejíž název vystihuje unikátní tvar skalního převisu.

Vstáváme dříve a o půl osmé odjíždíme do Tyssedalu, kde na parkovišti přesedáme do místního taxibusu, což je na první pohled obyčejný autobus, ale ve skutečnosti má snížený profil, aby mohl projíždět tunelem. Vystupujeme ve Skjeggedalu a ve tři čtvrtě na devět začínáme nekonečný výstup po schodech složených z velkých kamenů.
Když máme nejprudší a nejnáročnější (ale také nejkratší) část túry za sebou, přicházíme na rovinu tu a tam pokrytou řídkým porostem. Je tu roztroušených několik stavení a další „schodiště“ z velkých kamenů. 
Pohled zpátky
Po několika ostrých zatáčkách následuje nakloněná skalní plošina...
Pohled zátky
... a pak už jen opakované mírné stoupání a klesání, občas malé pleso... 
... a pak ohromující pohled na jezero Ringedalsvatnet:
Skály a kameny, kameny a skály, vlevo, vpravo, vpředu, vzadu:

Po jedenácti kilometrech se před námi objevuje Trolltunga, Trolí jazyk čnící 700 m nad hladinou jezera Ringedalsvatnet. Ale nejen on, před ním je fronta zhruba stovky zájemců o fotografii na jeho špičce! Pro jistotu se stavíme na konec fronty, ale pokud se máme ve 14 hodin dát na cestu zpátky, je s postupujícím časem je čím dál jasnější, že se na řadu nedostaneme. A to ani kdyby se každý zdržel na jazyku jenom minutu, přičemž mnozí nemají soudnost a fotí se stojící, sedící, ležící, ve výskoku a podobně (jeden exhibicionista dokonce kráčí v trenýrkách, na konci si je stahuje a ukazuje nahý zadek). 
Čekání se neúměrně prodlužuje, a tak jen pár jedincům z našeho zájezdu, kteří přišli dříve, se podaří vyfotit. My ostatní ale máme díky našim průvodkyním Mirce a Hele náplast na bolístku. Falešný Trolí jazyk, který se nachází jen pár desítek metrů bokem a s tím pravým si nezadá. Však se podívejte!
Do Skjeggedalu se vracíme stejnou cestou, až ke konci volíme místo nekonečných schodů novou silnici příjemněji klesající mnoha zatáčkami-vracečkami.
Taxibus nás odváží na parkoviště v Tyssedalu (zpáteční jízdenka stála sto „noků“), kde přesedáme do našeho autobusu a vracíme se do kempu.
Mapka dnešní túry 10 hod., ↑ 900 m, ↓ 900 m:

Žádné komentáře:

Okomentovat