pátek 4. srpna 2017

Co jsem také přečetl_______________ _______O čem sním, když náhodou spím

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš popsal v knize vizi hnutí ANO do roku 2035. Publikaci psal přibližně dva roky a spolupracoval na ní se svým týmem.

Vzorem pro jeho dlouhodobé vize mu je knížka Jana Antonína Bati Budujme stát pro 40 milionů lidí. Podle Babiše nastalo v průběhu devadesátých let ve společnosti jisté zklamání, když tehdejší politici neměli jasnou vizi, jak bude vypadat budoucnost. Babiš tak v knize představuje různá odvětví života společnosti, která by chtěl zlepšit, ať už jde o obranu, ekonomiku nebo vzdělání.
Jako důležitou vidí podporu středních průmyslových škol, vyzdvihl například duální systém z Německa, který spočívá z poloviny na praxi a z druhé poloviny na vzdělávání ve školách. Vyzdvihuje také potřebu podpory sportu mladých, navrhl například budování univerzitních lig a týmů. Zároveň však řekl, že je vzdělávání vysokoškoláků odtržené od reality.
Jedním z klíčových témat je také podpora e-governmentu, tedy elektronické státní správy. Tou se Babiš inspiroval v Estonsku: „Musíme digitalizovat státní správu, konec formulářům.“ Potvrdil tak své dřívější výroky vůči úředníkům, které by nyní měli občané hodnotit stejně, jako to dělají například v aplikacích taxislužeb. 
Babiš by rovněž chtěl digitalizovat zdravotnictví: „Sdílení dat mezi lékaři, elektronické recepty a karty, vše by mělo být v mobilu.“ Vyzdvihl také myšlenku silnější konkurence mezi zdravotními pojišťovnami, kterou si vzal ze Švýcarska. Na Západě se inspiroval také výší důchodů, ty by měly dosáhnout 70 procent průměrné mzdy. Zmínil, že je potřeba zrevidovat systém sociálních dávek: „Musíme odlišit lidi, kteří parazitují na státě a kteří peníze skutečně potřebují.“
Cestování by podle Babiše mělo usnadnit vybudování rychlodráhy, zmínil například trasu z Prahy do Brna. „Evropa je skvělý projekt, my ale musíme v Evropě bojovat za naše národní zájmy. Evropa by měla vypadat jako vesnice z Asterixe a Obelixe,“ řekl Babiš. Zmínil však hrozbu migrace a zkritizoval také zavedení kvót. NATO by se pak mělo stát útočným paktem než obranným.

Žádné komentáře:

Okomentovat