sobota 27. září 2014

Den otevřených dveří ve sklárnách

V sobotu před Svatováclavskou poutí se ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou konal Den otevřených dveří. Zájemců o exkurzi do provozu, samozřejmě s průvodcem, bylo požehnaně. Také mě popoháněla zvědavost, vždyť jsem tam strávil třicet let svého života a dvanáct let už jsem jinde...

Změnilo se toho samozřejmě hodně, skoro by se chtělo říct že všechno. Jdeme hlavní chodbou, vazárna, která byla vpravo už neexistuje, stejně jako oprávka a pět brusíren, v nichž pracovaly stovky brusičů (později byly v jedné brusírně instalovány automatické brousící stroje Kutzscher).
Ani stopy není po kartonážce a pukárně. A huť? To už je hodně dávno, kdy zde stálo pět velkých pecí BM-1 až BM-5, proti každé pásovka a uprostřed tamprovna. Nejsou tu huťáci s píšťalami, zadáci ani odnašečky, jen samé mašiny, automaty, které bez přispění lidské ruky chrlí desetitisíce skleniček, vázy, mísy apod.
Právě nedávno byla zprovozněna nová linka od německé firmy Forma na výrobu nápojového skla. Investice za více než čtyři miliony eur (tedy přes 110 milionů korun) umožňuje zvýšit výrobu až o 65 procent. Za den dokáže vyprodukovat 42 tisíc kusů nápojového skla, sdělil novinářům generální ředitel skláren Jaroslav Kloc, který nahradil Martina Faita.
Crystalite Bohemia funguje v areálu někdejších skláren Sklo Bohemia, které v roce 2008 zkrachovaly. Závod pak koupil nynější majitel Lubor Červa a na podzim 2009 v něm obnovil strojní výrobu skla. V závodě teď pracuje 590 lidí. Včetně skláren v Květné na Uherskohradišťsku Crystalite zaměstnává 750 lidí. 
V současné době je Crystalite Bohemia největším tuzemským výrobcem domácího užitkového a dárkového skla. Fungují zde čtyři tavicí pece s celkovou denní kapacitou 85 tun skloviny. Poslední menší tavicí agregát byl odstaven kvůli instalování nové linky a plánuje se odstavení jedné ze starších linek na výrobu kalíšků a její nahrazení lisem na výrobu menšího dárkového zboží. Změny ve výrobě umožní zvýšit celkovou roční produkci sklářských výrobků asi o pětinu. Kalíškoviny budou sklárny vyrábět kolem 20 milionů kusů a dalších sedm milionů bude představovat dárkové zboží, jako jsou vázy, dózy, mísy, láhve a svícny.

Žádné komentáře:

Okomentovat