neděle 21. září 2014

Psí hřbitov

Možná si myslíte, že psí hřbitovy jsou vymožeností posledních let a jedním z mnoha dalších výstřelků dnešní společnosti. V tom případě budete překvapeni, když vám prozradím, že tomu tak není. Psí hřbitovy vznikaly už v minulosti, byly zakládány šlechtou na památku věrných loveckých i domácích společníků. Je třeba ovšem podotknout, že nebyly ničím obvyklým  i tenkrát se většinou jednalo o raritu.
Psí náhrobek najdete i u nás ve Světlé nad Sázavou. V zámeckém parku, u jedné z cest za bývalými tenisovými kurty je plochý kámen, na němž si můžete přečíst, že pod ním leží dva poslední zámečtí psi Alaš a Čil. Alaše zde pochovali 15. prosince 1934, tedy před osmdesáti lety.
Větší psí hřbitov naleznete v blízkosti zámku v Kunštátě (o němž jsem psal na tomto blogu zde). Založili jej tehdejší majitelé panství svobodní pánové Honrichsové z Wolfswarffenu.
Celkem se zde nachází šestnáct pomníčků, z nichž dvanáct má čitelné jméno a letopočet. Nejstarší je z roku 1890 a patří Luxovi. Jména psů jsou německá (Issi, Zuppi, Flott, Mopsi), pouze pomníček z roku 1921 nese české psí jméno Žolička.

Žádné komentáře:

Okomentovat