Historie
tvarohovo-smetanového dezertu Pribináček, lidově zvaného
Pribiňák, sahá do roku 1947, kdy národní podnik Pribina uvedl na
trh čerstvý vydatný mléčný dezert, který měl dětem
v poválečném období poskytnout chutnou a hodnotnou
výživu plnou vápníku. Krém se tehdy prodával v kelímcích pod
názvy Eva, Bivoj, Perla a Mocca.
Zlom nastal roku 1954, kdy se
podle receptury, která se využívá dodnes, začal vyrábět dezert
jménem Pribináček. Receptura není nijak komplikovaná, tvoří jí
převážně kombinace tvarohu a smetany. Vzhledem k tomu, že
k přibyslavským mlékárnám patřila i konzervárna
ovoce a zeleniny, Pribináček se v 60. letech vyráběl
v šestnácti různých příchutích, včetně zeleninové!
Technologii výroby původně střežil ředitel závodu Stanislav
Čapek a jeho manželka Jiřina, která pracovala jako vedoucí
krémárny. Původní
trvanlivost Pribináčku byla pouhých 24 hodin, proto byl zpočátku
k dostání pouze v Praze a v Havlíčkově Brodě. Později se
trvanlivost prodloužila na dva a posléze na čtyři dny a
Pribináček se tak dostal téměř do celého Československa.
První Pribináčky byly
baleny do voskovaného papírového kelímku a uzavřeny víčkem z
tvrdého papíru. Do kartonu se pak přidávala dřívka, která
sloužila jako jednoduché lžičky.
Vzhledem
k tomu, že obliba Pribináčku rychle rostla a Pribina jej kapacitně
nestačila vyrábět, bylo z moci úřední rozhodnuto předat
recepturu ostatním československým mlékárnám a dokonce
zaškolit jejich zaměstnance. Uvolnění receptury pro další
mlékárny mělo celorepublikovou poptávku po Pribináčcích
uspokojit. Jednotlivé mlékárny ale recepturu přizpůsobovaly svým
podmínkám a výrobky prodávaly pod názvy Bobík, Smetánek
nebo Pacholík.
Receptura
původního Pribináčku se prakticky nezměnila, naopak design obalu
prošel několika malými revolucemi. Původní obal byl velice
prostý. Dominantní motiv tvořil legendární
slogan Pramen zdraví
z Posázaví a červená pečeť, která tehdy sloužila
jako značka národního podniku Pribina. Základ
pro dnešní do oblouku psané logo vznikl hned v roce 1954. Aby
se totiž název Pribináček vešel na kartonové víčko, musel být
natištěn do půlkruhu.
Výrazných změn se vzhled Pribináčku dočkal v 80. letech,
kdy se logo změnilo na bílý nápis v modrém půlkruhu se
silným bílým rámečkem. Kromě nového loga se na obalu objevily
kresby dětských tváří, které naplňovaly požadavky oficiální
agitace za prospěšnost mléčných výrobků pro správný růst
dětí.
Další
přelom v designu přinesl rok 1994, kdy se ústředním tématem
obalu stal kocourek, jakožto symbol zvířátka milujícího mléko.
Kocourek byl navíc znázorněn jako sedící batole, aby utvrdil
maminky v tom, že Pribináček mohou dávat malým dětem.
Mlsným olíznutím
prokazuje skvělou chuť samotného dezertu na lžičce. Styl
sedícího batolete sice časem z obalu zmizel, kocourek však
zůstal na kelímcích dodnes.
V roce
1993 byla Pribina privatizována francouzskou společností Bongrain
a v roce 1996 proběhla v
Pribině významná modernizace výroby, po které se Pribináček
začal termizovat a následně balit do kelímku uzavřeného
přivařeným víčkem. Díky tomu se výrazně zlepšila jeho
distribuce a Pribináček se konečně dostal do většiny obchodů v
České republice i na Slovensku.V roce 2010 pak došlo k
fúzi s TPK, spol. s r. o., společnost Pribina oficiálně zanikla,
ovšem značka Pribina a především Pribináček zůstaly
zachovány.
Na závěr ještě dodám, že letos, v roce Pribináčkových narozenin, se na trhu objevily dvě novinky pro dospělé – Pribináček s příchutěmi káva a karamel, které mají být k dostání pouze v tomto roce v rámci oslav.
Na závěr ještě dodám, že letos, v roce Pribináčkových narozenin, se na trhu objevily dvě novinky pro dospělé – Pribináček s příchutěmi káva a karamel, které mají být k dostání pouze v tomto roce v rámci oslav.
Žádné komentáře:
Okomentovat