úterý 16. září 2014

Výstava obrazů Miroslava Pospíšila

Při cestě z Brna domů se zastavujeme na oběd ve Velké Bíteši. V oblíbené restauraci U Raušů nás zaujme plakát na výstavu, jejíž téma nás okamžitě zláká k návštěvě.


Malíř a ilustrátor Miroslav Pospíšil (*12. 4. 1953) se narodil ve Velké Bíteši, vystudoval brněnskou SPŠ strojnickou a pracoval ve zdejší První brněnské strojírně, do listopadové revoluce v technologii, po revoluci v oblasti reklamy. Od roku 2009 je na volné noze a spolupracuje s více firmami. Dělá počítačovou grafiku, návrhy exponátů, výstavy, publikace, ilustruje knihy pro nakladatelství Návrat, občas namaluje nějaký portrét.
Obálky a barevné přílohy v mayovkách od Návratu jsou oleje na kartonu a perokresby. U Pokladu ve Stříbrném jezeře někde kombinoval akvarel s olejem, ale pak se vrátil opět k oleji. Portréty maluje olejem na plátno. Naskytla se mu možnost portrétovat některé osobnosti naší kultury, jako jsou Vlastimil Brodský, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Stella Zázvorková.
Malování se začal více věnovat až s možností ilustrovat knihy Karla Maye. V době svého mládí jej ani nenapadlo, že by někdy mohl ilustrovat nějakou knížku, natož mayovky. Byl to koníček, kterému se věnoval jenom velmi omezeně a dnes lituje, že se malování nevěnoval intenzivněji. Vliv na to, že začal malovat, mělo v klukovském věku setkání s knihami Karla Maye ilustrovanými Zdeňkem Burianem. V pozdější době se s ním poznal i osobně při několika svých návštěvách v jeho ateliéru.
Před lety se rozhodl ukázat své obrázky Radomíru Suchánkovi, který v roce 1991 založil brněnské nakladatelství Návrat, zda by se mu hodily jako ilustrace k novým vydáním románů Karla Maye. Na zkoušku namaloval obálku ke knize Poklad ve Stříbrném jezeře, nakladateli se líbila, a tak vznikla jejich spolupráce. Ovšem tím, že s nabídkou dlouho otálel, přišel o tituly, které pro něho byly nejlákavější: Vinnetou, Syn lovce medvědů, Duch Llana Estacada nebo Černý mustang. Zatím tedy vyšly knihy Old Surehand, Poklad ve Stříbrném jezeře, Vánoce a Pokladu Inků.

Žádné komentáře:

Okomentovat