středa 24. září 2014

Zemřel Daniel Reynek

Po krátké nemoci zemřel v Petrkově v noci na dnešek ve věku 86 let Daniel Reynek. Shodou okolností je to sotva čtrnáct dní, co jsem přečetl životopisnou knihu Lucie Tučkové o jeho matce Suzanne Renaud / Petrkov 13 (o knize jsem psal na tomto blogu zde).

Narodil se 9. června 1928 ve Francii do umělecké rodiny. Jeho matka byla francouzská básnířka a otec výtvarník, básník a překladatel Bohuslav Reynek. Právě on ovlivňoval Danielovy první umělecké práce. Zpočátku spolu pracovali na grafikách a určitou dobu i na experimentech s upravovanými skleněnými negativy. Daniel začal fotografovat už jako kluk ve 40. letech 20. století. V hledáčku si vybíral motivy prosté a nenápadné, fotografoval krajinu v okolí jejich domu, ovce, kočky či oblaka. Přibližně od poloviny 60. let vytvářel fotomontáže, kdy skládal barevné snímky přes sebe do dvojic. Měl samostatné výstavy v Česku i ve Francii, v roce 2007 vyšla kniha s jeho fotografiemi Z vln, které zkameněly. 
Mládí trávil s bratrem Jiřím a rodiči střídavě v Čechách a ve Francii: léto v Petrkově, zimu v Grenoblu. Když za války Němci statek rodině zabrali, nalezli azyl u rodiny vydavatele Floriána ve Staré Říši. Po válce se Rynkovi vrátili do Petrkova, statek jim komunisté zestátnili a Daniel pracoval jako šofér u Pozemních staveb. 
Jeho dcera Veronika založila po roce 1989 v Havlíčkově Brodě nejprve čajovnu a pak knihkupectví, jež pojmenovala po své babičce Suzanne Renaud. 

Žádné komentáře:

Okomentovat