pátek 5. září 2014

Výstava na zámku ve Světlé

Slavnostní vernisáží byla na zámku zahájena výstava obrazů a textů Evy Turnové, velkoformátových černobílých fotografií Jiřího Hrbka a obrazů Karla Kubíčka.

Eva Turnová (*1966), bývalá (první) manželka herce Davida Matáska, je baskytaristka, zpěvačka, textařka, překladatelka, spisovatelka a nyní také malířka. Protože už od roku 2001 hraje ve skupině Plastic People of the Universe, jsou mezi portréty, které zde vystavuje, členové skupiny Mejla Hlavsa, Vratislav Brabenec a básník, publicista a umělecký vedoucí Ivan Martin Jirous zvaný Magor, z těch dalších například politik a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Majitelka zámku Helena Degerme a Eva Turnová

Mejla Hlavsa od Evy Turnové
Ledečský fotograf Jiří Hrbek (*1957) se prezentuje velkoformátovými černobílými portréty známých osobností, jako jsou Ivo Šmoldas, Jáchym Topol nebo Jan Spálený, z našeho regionu pak akademický malíř Josef Saska, sklářský výtvraník František Janák a někdejší opat želivského kláštera Bohumil Vít Tajovský.
Zprava Jiří Hrbek a manželé Bartůškovi
Ledečský malíř Karel Kubíček (*1960) zachytil na svých velkých plátnech populární osobnosti českého i zahraničního jazzu, jako jsou Jiří Stivín a Frank Lacy.
Slavnostní vernisáž uvedl P. Mgr. Jakub Jan Sarkander Med, OPraem., administrátor farnosti Úsobí, kulturním vystoupením ji oživili kytarista Jiří Vencovský a zpěvačka Petra Ochová. Kromě tří vystavujících umělců zde byli přítomni například úsobští výtvarníci Ludmila a Stanislav Bartůškovi, muzikant, skladatel a textař Jan Spálený (*1942)
Jan Spálený pod svým portrétem od Jiřího Hrbka
či Josef Janíček (*1947), člen skupiny Plastic People of the Universe, v níž hraje na klávesy a akordeon a také zpívá. Dříve hrál ve skupině The Primitives Group, která se soustředila na hity skupin Doors a The Fugs.
Josef Janíček z Plastic People of Universe
Po ukončení oficiální části vernisáže se část pozvaných hostů sešla na nádvoří před kavárnou a v družné zábavě poseděla pod slunečníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat