úterý 14. července 2015

Co jsem také přečetl_______________ _____________Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky

Tedy přečetl není ten správný výraz, spíše prohlédl, prolistoval a jen něco málo opravdu přečetl. Ostatně už titul této knihy napovídá, že jde o průvodce, který není určen ke čtení jako takovému, ale ke studiu, či vyhledávání konkrétního objektu, který člověka právě zajímá.

Jedná se o první publikaci, která mapuje všechny dřevěné i polodřevěné kostely, kaple a zvonice kostelních areálů v České republice. Zahrnuje jak stavby roubené, tak rámové a hrázděné. Popisuje vznik a vývoj jednotlivých staveb, jejich podobu i konstrukci a také vnitřní vybavení, včetně zvonů. Všechny stavby jsou přesně lokalizovány jak administrativně, tak souřadnicemi GPS a jsou vyznačeny v mapové příloze. Texty doprovázejí aktuální fotografie exteriérů i interiérů, případně též konstrukční schémata. Protože charakter Čech, Moravy a Slezska je z hlediska dřevěné sakrální architektury velmi odlišný, je abecední katalog rozdělen podle historických zemí.
Kromě polodřevěné věže kostela sv. Václava ve Světlé nad Sázavou je naše nejbližší okolí zastoupeno polodřevěnou zvonicí u kostela sv. Martina v Dolním Městě, kostelem sv. Markéty v Lučici a kostelem sv. Jiří v Řečici.
*  *  *
Autor Ing. arch. Karel Kuča (*1961) se problematice dřevěné sakrální architektury věnuje již tři desetiletí. Je spoluautorem dvoudílné publikace Dřevěné kostely a zvonice v Evropě a je předsedou občanského sdružení Společnost pro výzkum dřevěných kostelů a zvonic. Je rovněž autorem osmisvazkové encyklopedie Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat