středa 8. července 2015

Vycpávkové slůvko jakoby

Slovo „jakoby“ zaplevelilo v současné době komunikaci mezi lidmi tak vysokou měrou, že se s ním může měřit pouze popularita proslulého „ty vole“ v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. 

Častým užíváním mluvčí neustále a zcela zbytečně dotvrzuje platnost svých slov, jako by si nevěřil, hledá další vhodná slova, ale vůbec si to neuvědomuje… Časté opakování „jakoby“ může přinést problémy se srozumitelností předávaného sdělení, nebo ho úplně zdeformovat. Václav Lábus z katedry češtiny na Technické univerzitě Liberec považuje nesmyslnou módu s „jakoby“ za slovní tik a poruchu vyjadřování, související se slabou slovní zásobou současných, hlavně mladých lidí.
V turistickém informačním centru jsme měli na praxi studentku, která si slůvko „jakoby“ tak zamilovala, že jsem z toho málem dostal kopřivku. Turistům, kteří přišli pro radu, kudy se dostanou na nádraží radila:
„Z náměstí půjdete jakoby Nádražní ulicí...“ To znamená, že měli jít ulicí Komenského? Nebo Pěšinkami?  Nejspíš, protože jinak by jim řekla, že Nádražní ulicí mají jít doopravdy, ne jen jako by...

Žádné komentáře:

Okomentovat