úterý 10. srpna 2021

Peloponés méně známý (I)

Rozlehlý poloostrov Peloponés, jenž není ostrovem jen díky Korinstské šíji široké pouhých šest kilometrů, má rozlohu 21 550 km2, tedy stejně jako Středočeský kraj včetně Prahy s Jihočeským krajem dohromady. Jeho jméno znamená „ostrov Pelopa“, kterého podle pověsti poslal bohům jako pokrm vlastní otec Tantalos. 

Po dvouapůlhodinovém letu z Prahy do Kalamaty nás čeká 150 kilometrů dlouhý přejezd autobusem do městečka Tolo. Tato bývalá rybářská vesnice je dnes příjemným letoviskem vhodným pro rodinnou dovolenou. Na jeho okraji se nachází přístav, který je útočištěm mnoha rybářských lodí a také z něho vyplouvají výletní lodě na ostrovy Hydra Spetses.
Ubytováváme se v Demos apartments v centru městečka nedaleko křižovatky, kterou jsme nazvali „U tří zmrzlinářů“. Ve třech rohových domech ze čtyř je totiž cukrárna-zmrzlinárna!
Z balkónu, kde pijeme kafíčko, vidíme na moře (byť přes střechy domů pod námi) a vlevo o ulici výše na chrám sv. Konstantina a sv. Eleni. Bazilika s kupolí a samostatně stojící zvonicí byla slavnostně otevřena v březnu 2014: 
Kromě baziliky je v Tolu ještě malý hřbitovní kostelík 
Agios Nikolaos, který se nachází v ulici Anapafseos. Na malém ostrůvku Koronisi je kaple Agioi Apostoloi, Svatí apoštolové, kde se konají romantické svatby a křty.
Větší ostrov Romvi se rozprostírá naproti přístavu:
Dopoledne chodíme na úzkou pláž táhnoucí se pod řadou menších či větších hotelů,...
... odpoledne na dlouhou a širokou pláž na okraji městečka. Voda v moři je čistá a neuvěřitelně teplá, písek na pláži je rozpálený, teplota vzduchu kolem 36 stupňů Celsia.
V místě ubytování není restaurace, proto na snídaně a večeře chodíme do hotelu Aris, vzdáleného asi tři sta metrů.
Následuje článek Peloponés méně známý (II)

Žádné komentáře:

Okomentovat