neděle 13. května 2018

Co jsem také přečetl________Řeka bohů

Další díly románu Řeka bohů

Po fenomenálním úspěchu knihy River God, česky Řeka bohů, který Wilbur Smith napsal v roce 1993 (a česky vyšel o rok později) postupně přibývala další pokračování (píši o nich na tomto blogu zde).
Čtvrtý díl nese podtitul The Quest, česky Vnitřní oko. Mocný Egypt se otřásá v základech. Životodárná řeka Nil vysychá a už sedmým rokem se nedostavily pravidelné záplavy, které zajišťují obživu pro veškeré obyvatelstvo. Je nutné zjistit příčinu zkázy a usmířit bohy. Ve vzdálených hlubinách Afriky, kde řeka pramení, se děje něco hrozného. Královský dvůr je zoufalý. Královna Mintaka podléhá svodům kazatele falešné bohyně Eos, který jí slibuje, že oživí její dvě zesnulé děti. Zoufaý faraon Nefer Seti vysílá svého věrného Taitu, aby odhalil příčinu zkázy. Na dlouhé a nebezpečné pouti se Taitovi zjevuje dávno mrtvá královna Lostris a moudrý Taita se nechá vést jejími radami, ale přesto netuší, jak strašlivý nepřítel ve vzdálených a zcela neprozkoumaných hlubinách černého kontinentu strojí další léčku.
Další román, který vyšel s podtitulem Bůh pouště, však navazuje na Řeku bohů I. S Tehuti a Bekatou, dcerami královny Lostris, putuje Taita přes Babylon na Krétu, kde se princezny mají v zájmu Egypta vdát za Nevyššího Mínose, tajemného krále, jehož podobu nikdo nezná, protože stále nosí masku posvátného býka. Když na Krétě vybuchne sopka, čeká Taitu a jeho přátele těžký úkol: zachránit dívky, které mají být obětovány k usmíření boha Kronose.
O několik let později vyšel román Řeka bohů s podtitulem Faraon. Je volným pokračováním osudů Taity a potomků královské rodiny, o které se od počátku stará a které ochraňuje. Faraon Tamos zemřel a vlády se ujímá jeho syn, zákeřný a krutý Utterik. Ten nechá Taitu uvěznit a odsoudí ho za velezradu k smrti. Taitovi se podaří s pomocí mladšího faraonova syna Ramese uprchnout a společně musí zachránit jak milovanou princeznu Serrenu, kterou Utterik poslal na mučidla, tak i celou zemi. Podle mě nejslabší dílo, které Wilbur Smith napsal. Nebo jsem se ho už přesytil?
*  *  *
Wilbur Smith se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie). Vzdělání získal na střední škole Michaelhouse a na Rhodesově univerzitě. Když v roce 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se okamžitě slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se mu stala Afrika. Do všech vyprávěných příběhů vkládá své srdce, ale zároveň v nich důsledně a přesvědčivě pracuje na věrohodnosti a každém detailu děje.
Autorův život má neměnný řád: když píše, po osm měsíců od rána do večera nedělá téměř noc jiného. Každý nový román začíná v únoru a po jeho dokončení zbylé čtyři měsíce cestuje a odpočívá. Je autorem více než tří desítek čtivých dobrodružných románů, opřených o historická fakta a reálie. Všechny jeho tituly vydalo v češtině nakladatelství Alpress. Se svou druhou ženou Mokhiniso žije v Londýně.

2 komentáře:

  1. Musím říci, že díly I a II se mi moc líbily. III mě velmi zklamal, přišel mi jaksi zbytečný a další jsem "raději" nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu a za názor, s kterým víceméně souhlasím...

      Vymazat