pátek 11. května 2018

Co jsem také přečetl________Řeka bohů

Kniha, jakou jsem do té doby nečetl!

Je to epický román, který čtenáře zavádí do minulosti staré čtyři tisíce let. Smithovi čtenáře doslova šokovala. Posledních deset let byli zvyklí na thrillery zasazené do současné Afriky, kdy šlo o závěrečné díly ballantyneovské série a druhou část ságy rodu Courtneyů, a najednou změnil směr! Některé čtenáře opravdu neoslovila, ale mnohem více bylo těch, jimž se líbila. Přinesla autorovi čtyřikrát více čtenářů než kterýkoliv román z ballantyneovské nebo courtneyovské ságy.
Řeka bohů vyšla v roce 1993, byl to Smithův čtyřiadvacátý román a první, který napsal s použitím textového editoru.
Taita je eunuch, kterého jeho pán Intef dal vykleštit, když ho přistihl, jak spí s malou otrokyní. I jako kleštěnec zná sílu lásky, ale nemůže ji nikdy naplnit, a tak místo toho se zaměřil na osvojení velké moudrosti a rozsáhlých znalostí.
Po Řece bohů následovala kniha The Seventh Scroll (1995), doslova Sedmý svitek, česky Řeka bohů II. Je to odlišný román, nicméně pokračuje ve vyprávění další části Taitových životních osudů. Je zasazený do moderní doby, ale nesmazatelně spojený s historií předchozího dílu. Taita se vrátil se všemi svými triky a fintami, které použil, aby utajil místo hrobu faraona Mamose a obrovský poklad, který s ním byl pohřben. Podle svého zvyku autor do děje vmísil milostnou zápletku, ješitného a nadutého sběratele, jeho teutonskou múzu a osobní asistentku a boj na život a na smrt v roklinách Nilu.
Taita autora neopustil ani v následujících letech. Jeho odysea pokračuje v románu Warlock (2001), česky Čaroděj. Po smrti milované královny Lostris, odchází do pouště oddávat se žalu a v tomto naprosto nehostinném kraji se změní v kouzelníka, jenž je schopen spoutat okultní síly a využít je ke konání dobra. S nově nabytými schopnostmi se vrací, aby sloužil faraonu Tamosovi a vychovával jeho syna prince Nefera. Tamosův nejbližší spolupracovník svého pána zradí a zavraždí a prohlásí se za regenta Egypta. Taita teď musí ochraňovat nejen  Nefera, ale celý Egypt.
*  *  *
O dalších pokračováních se dočtete na tomto blogu zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat