pondělí 14. května 2018

Strom Olgy Havlové

V letošním roce by se Olga Havlová (1933–1996), první manželka prezidenta Václava Havla, dožila 85 let. Na její počest rozhodl Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové nazvat tento rok Rokem Olgy Havlové a připomenout si tuto mimořádnou osobnost řadou akcí. Jednou z nich je Sázení stromků Olgy Havlové.

V roce 1993 zasadila Olga Havlová v Olomouci-Topolanech v prostorách Dětského centra „Lípu dobré vůle“. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové chce v roce 2018 osobnost Olgy Havlové připomenout zasazením dalších nejméně 85 stromů dobré vůle po celé České republice. Ve Světlé nad Sázavou byl Strom Olgy Havlové zasazen u Základní školy Lánecká v pondělí 14. května.
Slavnostního aktu se zúčastnily z Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Eva Kvasničková a Hana Füleová, z vedení města starosta Jan Tourek a místostarosta Josef Hnik, dále Gabriela Poulová z odboru majetku, investic a regionálního rozvoje, Jana Kupčíková, ředitelka kulturního zařízení KyTICe a Zdeněk Knedla, jednatel společnosti Granit Lipnice, která věnovala pamětní kámen. Všechny přítomné v úvodu přivítal ředitel zmíněné školy Vlastimil Špatenka a Josef Hnik ve své krátce vzpomínce objasnil vztah Olgy Havlové ke zdejšímu regionu, kdy bylo díky její nadaci přiváženo vybavení do domovů důchodců a do nemocnic v Čáslavi a Pelhřimově. 
Strom byl do země usazen již předem, při slavnostním aktu jednotliví účastníci pouze přihodili pár lopat zeminy.
O kulturní vložku se postaral pěvecký sbor Zvonek ze ZŠ Lánecká, který mimo jiné zazpíval známou píseň Jaroslava Hutky Náměšť.

Žádné komentáře:

Okomentovat