pondělí 6. října 2014

Dny otevřených ateliérů

Dny otevřených ateliérů (DOA) na Vysočině, které organizuje Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, se po úvodních třech ročnících stávají respektovanou a oblíbenou akcí jak mezi odbornou, tak i laickou veřejností.

Stejně jako v předchozích letech byli k účasti vyzýváni všichni tvůrci – výtvarníci, umělečtí řemeslníci a vůbec kumštýři, působící v Kraji Vysočina, kteří mají zájem v rámci DOA pozvat veřejnost ve dnech 4. a 5. října do svého ateliéru nebo dílny, předvést techniku své tvorby, prezentovat ji a promluvit s návštěvníky o svém díle, případně i nějaké dílo prodat. Akce se mohou zúčastnit všichni umělci, tedy jak profesionálové, tak i výtvarníci „amatéři“. A nemusí jít jen o umělce, kteří mají trvalé bydliště na území kraje. DOA jsou určeny i těm, kteří bydlí jinde, ale na Vysočině mají svá letní nebo víkendová působiště. Nabízí se jim tak opět příležitost navázat nové kontakty s milovníky umění, seznámit veřejnost se svou tvorbou trochu jinak, než na běžné výstavě. Zatímco prvního ročníku v roce 2011 se zúčastnilo 52 ateliérů, v roce 2012 se počet zdvojnásobil a vloni už doprovodný katalog nabízel 129 adres a dvě stovky spolupracujících výtvarníků.
Po předloňské návštěvě ateliéru havlíčkobrodského sochaře Radka Dvořáka a loňských návštěvách světelského výtvarníka Douchy a kameníka Jaroslava Fiegera (naleznete na tomto blogu zde) se tentokrát vydáváme do Meziklasí a na Lipnici.
Ateliér Stodola stojící u silnice mezi Dolním Městem a Meziklasím patří Milanu Pilgerovi, který se zabývá volnou tvorbou z nejrůznějších materiálů. 
Najdete u něho kamenné kachle, mozaiku či gravírované sklo a ve Dnech otevřených ateliérů si můžete vytvořit vlastní opukový přívěšek na krk nebo si na skleněné tabulce zkusit gravírování.
Křeslo s mozaikou
Jako druhé místo volíme lipnický hrad, kde v improvizovaném ateliéru vystavuje výtvarník, malíř a šperkař Petr Poltavec. Živil se jako grafik v oblasti reklamy, ale nakonec jej touha tvořit skutečné umění odvála z Prahy na Lipnici, tedy z města na venkov, kde vlivem krásné přírody dostalo jeho snažení nový impuls a energii.
Zabývá se abstraktní i realistickou malbou (akryl na plátně, akvarel, pastel), kresbou, airbrushem i dřevěnými a smaltovanými šperky.
Na náměstí v Lipnici je naše třetí zastávka. V domě čp. 47 má svůj letní ateliér malířka Miroslava Oberreiterová (*1960 v Brně). V roce 1985 ukončila studium na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně, obor grafika a design, od roku 1987 se intenzivně věnuje malbě, a to především olejomalbě, ale také akrylu i pastelu. 
Její výstavní činnost je velmi bohatá, vystavuje nejen v České republice, ale i v Holandsku, Francii, Itálii. Významnou výstavní realizaci měla v Národní Galerii Seychellské republiky, kde byla na půlročním studijním pobytu a její dílo se stalo součástí unikátní sbírky Národní galerie Seychelly (1995). 
Od roku 2001 vystavuje a tvoří současně v Praze a v USA, kde je zastoupena v několika galeriích států Florida a New York. Mnohé její obrazy se nalézají v soukromých sbírkách, například režiséra Miloše Formana, valašského krále Boleslava Polívky či bývalého ministra kultury Pavla Dostála. Mezi další umělecké činnosti Miroslavy Oberreiterové patří divadelní scénografie a kostýmní návrhářství.

Žádné komentáře:

Okomentovat