čtvrtek 30. října 2014

Koncert Dalibora Jandy

V divadelním sále Společenského domu se konal koncert jednoho z nejúspěšnějších zpěváků české pop music, textaře a hudebního skladatele, koncert pro ty, kteří chtěli nostalgicky zavzpomínat na mládí. Díky svým nezapomenutelným hitům Kde jsi?, Hurikán či Žít jako kaskadér má Dalibor Janda stále řadu fanoušků, což potvrdil i téměř vyprodaný sál ve Světlé nad Sázavou. Zdá se, že jeho písně nestárnou – stejně jako on.

Když se na začátku 80. let (pořád se mi nějak nechce dodávat minulého století) objevil kluk s delšími špinavě blond vlasy a strništěm vousů, způsobil značný rozruch. Zejména ovšem svým chraplavým hlasem, který pobuřoval oficiální média a hudební kritiky. „Skřehotavý havran“, napsal tehdy kdosi kdesi v tisku.
V roce 1983 vyšel jeho první hit Jahodový koktejl, následovalo několik Zlatých desek (tehdy se udílely za dvě stě tisíc prodaných hudebních nosičů), dvě Platinové desky (za dva miliony prodaných nosičů), ocenění na festivalech a především třikrát po sobě (1986 až 1988) Zlatý slavík! Svými hity s lehce zapamatovatelnými melodiemi – kromě výše jmenovaných ještě například Padá hvězda, Hráli jsme kličkovanou, Oheň, voda, vítr – dobýval mnohá dívčí srdce. 
Na výsluní vydržel až do konce 80. let, dnes se v televizi téměř neobjevuje a z rádií jsou jeho písničky slyšet zřídkakdy. Od roku 1990 vlastní malou uměleckou agenturu a hudební vydavatelství Hurikán records. Loni oslavil šedesátiny a stále koncertuje, jeho kapela Prototyp má za sebou třicátý rok existence.
Vystoupení ve Světlé začíná písničkou Všechno na Mars, kdy na potemnělé jeviště přicházejí mimozemšťané, naštěstí jde jen o členy kapely se zelenými maskami na obličejích. 
Během dvouhodinového koncertu zaznívají všechny jeho známé písničky, dvakrát se jako host objevuje jeho dcera Jiřina Anna (27), která se už několik let snaží také dostat na hudební výsluní. Má na svém kontě dvě cédéčka, ale co naplat, žít z tátovy popularity nebude snadné, něžný dívčí hlásek sličné blondýnky typický Jandův chraplák nenahradí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat