středa 8. října 2014

Zemřel Rudolf Čechura

Redaktor, spisovatel, autor Maxipsa Fíka a významný český holmesolog zemřel v Praze ve věku 83 let.

Narodil se 5. února 1931 v Želénkách u Duchcova, vystudoval obchodní akademii v Chomutově a krátkou dobu pracoval jako úředník chomutovské Poldovky. Během vojenské přípravy absolvoval pedagogické gymnázium v Jihlavě (1953) a poté působil jako učitel a ředitel několika základních škol v okrese Chomutov.
Od roku 1960 byl zaměstnancem Československého rozhlasu a redaktorem časopisu Věda a technika mládeži. Publikoval také v časopisech Ahoj na sobotu, AZ magazin, Ikárie, Magazín Květů, Signál, Svět v obrazech (zde vycházel na pokračování detektivní román Dobře časovaná vražda) a v novinách Svobodné slovo.
Od roku 1968 byl členem klubu sherlockovských příznivců The Sherlock Holmes Society of London, do kterého nebylo snadné získat vstupenku kvůli striktně omezenému počtu míst. Léta byl dokonce jediným členem spolku ze zemí za železnou oponou.
Zajímaly ho detektivní příběhy a na Maxipsa Fíka by patrně nikdy nedošlo, nebýt osmašedesátého roku. Zkraje toho roku totiž napsal pro časopis Věda a technika mládeži článek, v němž zkritizoval vedoucí úlohu KSČ, zakotvenou v ústavě. Později jej za to někdo udal a v roce 1973 byl z redakce propuštěn. Poté navrhl pro televizi „nevhodný“ večerníček Bojanské pohádky o rakousko-uherských vojácích a hrozilo, že bude muset se psaním skončit. Od té doby nesměl vydávat pro dospělé a pro děti mohl psát jen s omezením.
Jeho nejslavnější televizní hrdina, přerostlý mluvící bobtail Fík, který vznikal od poloviny 70. let pod režisérským vedením Václava Bedřicha, slavil domácí i mezinárodní úspěch a umožnil tak Čechurovi literární působení i za normalizace. Byl autorem námětů a scénářů televizních večerníčků Maxipes Fík (13 dílů, 1976) a Divoké sny Maxipsa Fíka (13 dílů, 1982), které namluvil Josef Dvořák. Maxipes Fík už baví děti i jejich rodiče zhruba 35 let a nebyl jediným Čechurovým večerníčkem. Vymyslel také úsměvný seriálový příběh Hugo z hor o sněžném muži, který je zavlečený do civilizované společnosti, a zábavnou „učebnici“ slušného chování pro děti Pavián mezi lidmi. Dále pro děti napsal knihy Abeceda důvtipu, Maxipes Fík, Psí příhody, Šifra z katakomb, Příhody Maxipsa Fíka (2000), Jak Fík vyrostl (2003), Čítanka pro začínající detektivy s podtitulem Ze zážitků Sherlocka Holmese (2003), Maxipes Fík na cestách (2004) a Dva ve fraku (2005). V Ilustrovaných sešitech nakladatelství Panorama vyšly Robot na scestí (1988), Případ medvěd 09 (1990), 5 případů Sherlocka Holmese (1990). V časopise Čtyřlístek vyšlo 28 příběhů Sherlocka Holmese (kreslil Marcel Stecker, 1984–1990). Zastoupen je v souborech Nejlepší detektivní povídky desetiletí (2005) a Smrtící falus a další povídky (2007).
Pro dospělé napsal detektivní povídky Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy (1993), sci-fi Experimentální zóna (1999), romány Nikdo nemá alibi (1969), Kočkodrom (1998), Blázni z Velepes (2000), Někdo to rád jinak (2004) a Pestrý život (2004).
Dalším okruhem jeho tvorby byly dobrodružné romány odehrávající se v jeho rodném severočeském pohraničí v pohnuté době po druhé světové válce: Jako zvíře (cena Eduarda Fikera za rok 2004, kterou uděluje Česká sekce AIEP), Šperhák (1996, Literární cena Knižního klubu 1996) a Namydlená šikmá plocha (2009).
Jako významný český holmesolog byl Rudolf Čechura propagátorem Sherlocka Holmese a spoluzakladatelem České společnosti Sherlocka Holmese. Je také autorem scénáře televizní hororové komedie Šplhající profesor (na motiv povídky A. C. Doylea Šplhající muž), v níž Sherlocka Holmese hrál Viktor Preiss. Ještě v březnu 2013 vyšla jeho poslední detektivka s názvem Nikdo nemá alibi.

Žádné komentáře:

Okomentovat