úterý 25. července 2017

Co jsem také přečetl___Ztracenému srdci

Proslulá autorská dvojice Pierre Boileau – Thomas Narcejac přišla s detektivkou ze zákulisí pařížských šansonů v roce 1974 (u nás vyšla v nakladatelství Mladá fronta o tři roky později v tehdy oblíbené – a podpultové – edici Smaragd). 

Slavná šansoniérka Eva Faugerésová je hrdinkou dramatu manželského trojúhelníku a její manžel, neméně slavný komponista, je obětí vraždy. Evin milenec Jean Leprat, mladý, ctižádostivý a žárlivý pianista se v neblahé chvíli stane jeho vrahem. Vlastně jde spíše o zabití ve rvačce, ale Jean a Eva se rozhodnou čin zakrýt jako autonehodu. 
Proti všem pravidlům detektivky je čtenářům vrah známý již při činu a autoři suverénně rezignují na obvyklé napětí kolem vraždy a stíhání pachatele. 
Napětí obstarává záhada, kdo Evě, která je spoluvinna, posílá po manželově smrti desku s jeho hlasem a vyhrožuje odesláním dopisu prokurátorovi, v němž Faugerés viní svoji ženu ze své předčasné smrti.
*  *  *
Pierre Boileau (1906–1989) a Thomas Narcejac (1908–1988) je francouzská autorská dvojice, jako jednotlivci oba obdrželi (Boileau v roce 1938, Narcejac o deset let později) ocenění Novel adventures, udělované každoročně nejlepší detektivce. V roce 1948 začali spolupracovat. V roce 1970 obdrželi od dědiců autorských práv Maurice Leblanca povolení napsat pastiše Nová dobrodružství Arsene Lupina.

Žádné komentáře:

Okomentovat